Enkla metoder för att förlänga telefonens livslängd

Vi har sammanställt några tips och tricks som kommer att hjälpa dig att ta bättre hand om din telefon, hålla den i gott skick och använda den under en längre tid

 

Se till att skydda telefonens skärm

Mishaps inträffar oväntat. Vi har alla varit där: du trycker glatt på din telefon när den plötsligt glider ur din hand och faller till marken, krossande skärmen. Utöver det kan det vara kostsamt att reparera skadan.

Glaset som används i telefoner är extremt skört. Människor vill ha tunna och smärt telefoner, vilket innebär att glaset inte kan vara mycket tjockt och användningen av mer hållbart glas är dyrt, vilket skulle höja priset på smartphones ytterligare. Smartphones pekskärm måste också kunna registrera tryck, vilket inte fungerar lika bra genom tungt glas.

Det värsta som kan hända en telefon är om den slår i en sten, grus eller asfalt med hörnan först. Men när en smartphones skärm går sönder har den förmodligen redan fått många slag som successivt har försvagat dess hållbarhet.

Att ersätta en trasig skärm är mycket dyrare än att skydda den i förväg. Skärmskydd kostar inte mycket, medan att ersätta en trasig skärm kan kosta hundratals. En skyddsplastfilm skyddar endast skärmen mot repor, så det är mycket bättre att använda en härdat glas skärmskydd för smartphones. Härdat glas skärmskydd är stöttåliga och känslan på displayen är identisk med en telefon utan skydd.

När ett skärmskydd går sönder är det enkelt att ersätta - vanligtvis skadas inte själva telefonen alls.

Även om du skyddar din telefon med fodral och härdat glas skärmskydd, bör du fortfarande komma ihåg att det är en mycket känslig enhet. Försök att undvika att tappa eller böja telefonen och slå den mot hårda ytor. Slag orsakar mikrofrakturer som växer långsamt med varje påverkan. Ju fler mikrofrakturer, desto större är risken att skärmen går sönder från en större påverkan.

 

Skydda telefonens kropp med ett skyddsfodral

Förutom att skydda skärmen är det också mycket rekommenderat att skydda telefonens kropp. Till exempel är i vissa iPhone-modeller mobilantennen placerad på telefonens sida. Om telefonen får flera träffar på den platsen kan signalen försvagas. Vissa modeller har också ett baksida av glas som bör skyddas för att förhindra att det går sönder. Fodralet skyddar också telefonens kamera från repor när den placeras på ett bord.

Telefonfodral finns i alla färger, så de kan dramatiskt förändra telefonens utseende. De kan också vara tillverkade av olika typer av material, som hårt eller mjukt plast, metall, trä eller läder.

Det bästa skyddet erbjuds av fodral som har ett separat lock för skärmen, det vill säga så kallade plånboksfodral. Självklart gör de telefonen något tjockare och större, men de är oslagbara när det gäller att skydda telefonen. Plånboksfodralet skyddar smartphonen från fram- och baksidan samt båda sidorna, och det är också enkelt att förvara ditt kreditkort i till exempel.

 

Maximera batteriets livslängd genom att ladda telefonen korrekt

För närvarande använder smartphones främst litiumjonbatterier. Jämfört med traditionell batteriteknik laddar de snabbare, håller längre och har högre energitäthet, vilket ger dem en längre livslängd. Litiumjonbatterier har sina egna små knep som får dem att hålla längre i bruk. Fel val och laddningsmetoder kan till och med halvera batteriets livslängd.

Du bör aldrig ladda din smartphone fullt ut, det vill säga upp till 100 %. Att ladda telefonen fullt ut, särskilt från en låg energinivå, minskar batteriets livslängd. Du bör heller aldrig låta telefonens batteri bli helt tomt.

Det korrekta sättet att ladda din telefon är att göra det lite i taget. Du bör ladda din telefon när du får chansen - även om det bara är under några minuter åt gången. Energinivån bör kontinuerligt hållas mellan 45–75 procent. Till exempel är vanan många har att använda sin telefon under dagen och ladda den över natten dåligt för batteriets livslängd.

Du bör heller inte ladda telefonen med en annan enhets laddare - till exempel bör du aldrig ladda en iPhone med en iPad-laddare. Laddare avsedda för olika enheter kan leverera olika mängder ström till enheterna, även om de ser likadana ut. De relativt nya snabbladdarna har en liknande effekt på batterierna. Du bör åtminstone inte använda billiga snabbladdare eftersom de i praktiken levererar fel mängd ström till telefonen och därmed skadar batteriet.

 

Ta hand om din informationssäkerhet

En enorm mängd information om användare lagras på deras telefoner. Du skulle inte vilja att bilder, meddelanden, kontaktlistor, användarnamn eller lösenord hamnar i fel händer. Tydligtvis är det mest effektiva sättet att motverka hot relaterade till mobil integritet helt enkelt att inte förlora din telefon. Tidigare, innan smarttelefonernas tid, hjälpte det att inaktivera ditt SIM-kort om du förlorade din telefon. Numera förhindrar inte att inaktivera ditt SIM-kort verkligen att informationen hamnar i fel händer. Lyckligtvis erbjuder åtminstone Apple möjligheten att tömma data på enheten på distans genom iCloud med ditt Apple ID.

Du bör alltid skydda din telefon med en pinkod. Även en kort pinkod eller säkerhetsmönster är ett effektivt sätt att förhindra obehöriga från att komma åt enheten. Använd inte en kod som är för uppenbar, som 1234 eller 0000, eftersom någon som försöker bryta sig in i telefonen säkert kommer att prova dessa koder först. De senaste smarttelefonerna kan öppnas med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, vilket är mycket säkert.

Ladda alltid ner appar från säkra appbutiker. Appbutikförvaltare är vanligtvis mycket noggranna med vilken typ av appar de accepterar till butiken och vem som kan erbjuda dem till kunderna. I en tidigare bloggpost förklarade vi varför Apples telefoner är betydligt säkrare än till exempel Android-telefoner. Detta beror delvis på hur Apple noggrant väljer vilka apputvecklare som får tillgång till den så kallade Apple-ekosystemet - ett nätverk av enheter, appar och utvecklare.

Telefonen och de appar den innehåller bör också alltid hållas uppdaterade och aktuella. Uppdateringar löser vanligtvis buggar och säkerhetsbrister, så att uppdatera är ett enkelt sätt att hålla telefonens säkerhet aktuell.

 

Använd telefonen på rätt sätt under kalla väderförhållanden

Speciellt i norra länder komplicerar vinterförhållanden användningen av smartphones. På grund av kallt väder saknar telefonens batteri den kemiska reaktionen som producerar elektricitet, vilket sakta ner och en del av energin batteriet producerar används istället för att värma batteriet istället för att omvandlas till elektricitet. Detta är den enkla förklaringen till varför telefonbatterier töms snabbare i kyla än i varmt väder.

Det är en bra idé att ladda telefonen innan du går ut och kanske till och med ta med en bärbar laddare, vilket låter dig hålla batteriet optimalt laddat under en längre tid utomhus i kylan. Dock bör du aldrig ladda en kall telefon. Ladda endast telefonen om du har lyckats hålla den varm i din ficka.

Telefonen kan enkelt hållas varm om du förvarar den nära din kropp istället för i din byxficka, till exempel i innerfickan eller bröstfickan på din rock. Människokroppens temperatur förblir relativt stabil och telefonen utsätts inte för kyla eller temperaturförändringar. Du bör heller inte lämna telefonen i kylan, till exempel i bilen medan du handlar.

Kall luft kondenserar lätt till fuktighet, så när du stoppar telefonen i fickan efter användning bör du se till att den inte kondenserar där. Det är heller inte en bra idé att ta med telefonen in när du har varit ute i kylan, istället bör du låta den vänja sig vid den varma inomhusluften i hallen, till exempel.

 

Vidta lämpliga åtgärder om din telefon blir genomblöt

De senaste iPhone-modellerna har till exempel vattentäthet, och enligt annonser finns det till och med telefoner som marknadsförs som vattentäta. Ändå, om din telefon störtar i havet, är snabba åtgärder avgörande för att rädda den. Ta omedelbart upp telefonen ur vattnet för att minimera vatteninträngning. Stäng av den omedelbart, försök inte slå på den, använd den eller koppla in den för laddning.

Skulle telefonen falla i salt havsvatten eller sockerhaltiga vätskor som juice, är det lämpligt att skölja den med kranvatten eller alkohol. Salt och socker påskyndar korrosion när de infiltrerar telefonen, vilket leder till inre skador som kan göra den obrukbar med tiden.

Använd en trasa för att torka all synlig fukt och skaka eller knacka försiktigt på telefonen för att släppa ut vatten från laddnings- och hörlursportarna. Ta bort löstagbara komponenter som SIM eller minneskort. Om batteriet och bakstycket är avtagbara, ta av dem, även om detta inte är möjligt med iPhones.

Efter torkning, lägg telefonen i en lufttät påse fylld med ris. Se till att påsen är tätt försluten, så att riset absorberar fukt från telefonen, inte från luften. Lämna telefonen i rispåsen i minst 48 timmar innan du försöker slå på den. Undvik att använda en hårtork eller värmare eftersom de kan skada telefonens interna komponenter.

Till en början kan telefonen verka fungerande, men problem kan uppstå senare. Problem kan dyka upp månader efter vattenexponering, vilket påverkar telefonens funktion. Om telefonen inte startar eller uppvisar felaktiga komponenter, sök reparationsservice för en djupgående inspektion av vattenskador. Tänk på att telefonens garanti blir ogiltig när den utsätts för vatten, vilket kräver att du täcker reparationskostnader.

Informera omedelbart din försäkringsgivare om vattenskadan. Även om telefonen fungerar initialt kan allvarliga problem uppstå senare, vilket gör den oanvändbar. Beroende på din försäkring kan din husägares försäkring täcka vattenskadade telefoner.